Na návštěvě v New Yorku - Zdeňka Houžvičková

14.07.2004 22:12

Zahrada - Park - Krajina 2/2004 str.33

Na návštěvě v New Yorku

Zdeňka Houžvičková
snímky : autorka

New York se probouzel do parného všedního dne, ulicemi spěchaly davy lidí do práce, pouliční prodavači rozbalovali své zboží a přes klaksony aut nebylo slyšet vlastního slova. V přízemí budovy City of New York Parks & Recreations na 61 Street na Manhattanu nás uvítala usměvavá úřednice, vyžádala si naše doklady a zapsala nás do knihy návštěv. Dostali jsme identifikační štítky a mohli jsme pokračovat výtahem na sjednanou schůzku. Míjeli jsme prosklené chodby budovy, odkud jsme pozorovali rozsáhlé ulice Manhattanu, mnohé krásné a neobvyklé budovy. Život hluboko pod námi připomínal mraveniště a auta nabývala velikosti krabičky od sirek. U kanceláři ,;Chief of Operations Manhattan" nás uvítal Namshik Yoon.

Přivedl nás sem zájem o všední chod úřadu, který spravuje na Manhattanu dětská a sportovní hřiště a veškeré informace z této oblasti.

Zařízení pro dětská hřiště je v USA rozděleno do několika kategorií: pro děti do pěti let - toddlers, pro děti od 5 do 12 let - elementary playgrounds a pro mládež od 14 let výše -juniors playgrounds (basebal, soccer, volejbal, basketbal a skate park, rollerblades).

New York je hlavním městem hracích košů. Basketbal je totiž v USA velmi populární hrou, a proto basketbalová hřiště najdete doslova na každém kroku - mezi domy, v ulicích i v parcích. Central Park je nejen zahradním architektonickým dílem, ale střediskem snad všech sportů - od kriketu, socceru, volejbalu, basebalu, basketbalu až po rollerblades. Hřiště, která patří pod městskou správu, jsou označena a mají provozní řád. Jsou převážně oplocena - proti vandalům a bezdomovcům.

Dětská hřiště mají poměrně hodně herních prvků. Na první pohled poznáte, že jsou vyrobeny s ohledem na bezpečnost dětí. Pan Yoon nám řekl, že úřad odebírá herní prvky zhruba od tří čtyř firem, které se na výrobu specializují a mají na výrobky certifikát. Na údržbu a rozsáhlé renovace vyčlenila městská správa nemalou sumu peněz. Pískoviště se nestavějí, nebo jen velmi zřídka. Město mělo problémy udržet na nich hygienu, a tak přistoupilo k náhradnímu řešení. Místo pískovišť staví na hřištích malé fontánky. Děti si s vodou hrají, přelévají jí do různých nádobek a v létě je voda osvěží. Dětská hřiště mají umělé povrchy, které jsou propočítány podle výšky pádu. Jsou dražší, ale jsou bez údržby, jsou bezpečné a hygienické. Navíc se při výměně herních prvků dá umělá dlažba rozebrat, prvek nahradit novým a dlažba se opět položí. Kontroly na dětských hřištích provádějí pracovníci městské správy čtyřikrát do roka. Výsledky kontrol jsou shromážděny a zhodnoceny. Hřiště se denně vizuálně prohlíží. Ráno totiž několik aut objede na Manhattanu veškerá hřiště a pracovníci je odemknou. Ve večerních hodinách se hřiště opět uzavírají. Auta rovněž rozvážejí malé pojízdné stánky, které jsou majetkem městské části a nabízí návštěvníkům herních a sportovních zařízení (hlavně v Central parku) občerstvení, a to podstatně levněji než soukromé stánky. Vzhledem k tomu, že hřiště mají často i přístřešek, kde je umístěno sociální zařízení, je přes den přítomen i hlídač. Hlavní kontrolu a opravy provádí odborná firma, která k tomu má oprávnění.

S panem Yonnem jsme si popřáli hodně pracovních úspěchů a při další návštěvě v New Yorku ho určitě opět navštívíme. Lze konstatovat, že program, inspekce a technické normy dětských hřišť jsou v USA velmi podobné. Samozřejmě hřišť, která u nás vyhovují technickým parametrům, je velmi málo, právě tak nelze soutěžit s rozsáhlým vybavením, které v USA poskytuje dětem rozmanitější vyžití. Pokud se však v České republice bude do vybavení dětských hřišť a sportovišť' investovat, půjde rozvoj rychle vpřed.

V New Yorku je také velmi bohatá nabídka sportovních hřišť a sportovišť pro veřejnost. Sportovní a zábavní centrum na Manhattanu na molech vybíhajících do řeky Hudson představuje velikou odpalovací dráhu. Budova spojuje všechny čtyři mola. Uvnitř se nachází největší gymnastické zařízení ve státě a konají se zde zápasy fotbalové a lakrosové ligy. Každý návštěvník si zde rovněž může vyzkoušet cvičnou horolezeckou stěnu nebo zahrát basketbal. Další sportovní centrum na molu Pier 60 nabízí čtvrtmílovou běžeckou trať, tři basketbalová a volejbalová hřiště, boxerský ring, sálové hřiště na plážový volejbal. Venkovní dráhy pro jízdu na kolečkových bruslích Roller Rings se nachází na molu Pier 62. My jsme zkusili čtyřiadvacetiyardový plavecký a vířivý bazén. Bylo to úžasné. Ostatně jako celý čas strávený v New Yorku ...

Zdeňka Houžvičková (1958), předsedkyně Svazu odborných technických kontrolorů, výrobců, pracovníků montáží a opravářů zařízení hřišť, dětských hřišť, tělocvičen, sportovišť a posiloven